VOEDZAAM | Pompoencake

Recentelijk vroeg iemand aan mij: “Hoeveel kilo pompoen eet jij per jaar?!” Eerlijk gezegd heb ik geen idee, maar ik weet wel dat het meer is dan gemiddeld. En waarom? Omdat pompoen zo’n warme smaak heeft. En ik ben nu eenmaal gek op eten met zulk soort smaken. Vanuit die gedachte maakte ik deze pompoencake. Hij proeft een beetje naar kruidkoek of ontbijtkoek, alleen dan op basis van pompoen (en zonder gluten en lactose; wat fijn is als je intoleranties hebt).

Aan dit recept heb ik goede herinneringen. Ik deelde het al haast vier maanden geleden op mijn Instagramkanaal en op de blog van Jolijn Berghuis. Het was het laatste bericht wat ik plaatste voordat ik het concept Moedzaam bedacht en begon te bouwen aan deze blog.

Het bouwen van dit stukje online wereld viel me overigens niet altijd mee. Uiteindelijk leverde het rust op, maar in eerste instantie was het totáál geen rustig proces. Ondanks dat wist ik zeker dat ik ermee door wilde gaan. Gelukkig keerde de rust al snel weder toen ik deze blog online zette. Dat was op 20 februari. En inmiddels geniet ik steeds meer van het creëren van inhoud!

Om dat allemaal een beetje te vieren, plaats ik het recept van deze pompoencake ook hier. Oh, en ook omdat ‘ie simpelweg te lekker is om niet in mijn archieven te hebben staan. Ik zou zeggen: duik de keuken in en geniet!

Trouwens, ik adviseer je om het afkoelen van de pompoenpuree niet over te slaan. De warme puree toevoegen komt het bakproces namelijk niet ten goede. Daarom raad ik aan de pompoen alvast de dag voor het bakken van de cake te koken. Het beslag maken is vooral een kwestie van ingrediënten mengen, even mixen en bakken maar!

Pompoencake

Voorbereiding10 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd30 min
Type: Tussendoortjes
Tags: Glutenvrij, Lactosevrij, Plantaardig
Auteur: Jacoline

Ingrediënten

Natte ingrediënten

  • 350 gram pompoen (rauw gewicht)
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 3 eetlepels water
  • 25 gram olijfolie
  • 50 gram amandelmelk
  • 50 gram ahornsiroop
  • 1 eetlepel azijn of citroensap

Droge ingrediënten

  • 150 gram boekweitmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 10 gram kokosmeel
  • 1 snufje zout
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 10 gram bakpoeder
  • 5 gram baking soda
  • 15 gram geschaafde amandelen

Instructies

  • Was de pompoen, verwijder de pitten en snijd in blokjes. Kook in 15 minuten gaar, giet af en laat goed uitlekken. Pureer de pompoen met een blender of staafmixer en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een cakeblik van 17½ cm met bakpapier.
  • Meng het lijnzaad met het water en laat 15 minuten rusten. Meng ondertussen alle droge ingrediënten -op de baking soda en amandelen na- in een kom.
  • Meng nu alle natte ingrediënten met de gepureerde pompoen.
  • Meng de baking soda met de droge ingrediënten. Mix dit nu, met een hand- of staande mixer, in delen door de pompoenpuree. Mix niet te lang, de baking soda gaat direct werken wanneer deze in aanraking komt met het zuur van de azijn of het citroensap. Giet het beslag dan ook direct in het cakeblik wanneer alle droge ingrediënten goed zijn opgenomen. Verdeel de amandelen over de cake.
  • Bak de pompoencake in 75-80 minuten gaar. Laat ongeveer 1 uur afkoelen in de vorm, staande op een rek. Haal vervolgens de cake uit de vorm en laat verder afkoelen op het rek. Snijd de cake in 8-10 plakken wanneer deze helemaal is afgekoeld.
  • Geniet!

Extra opmerkingen

Ik adviseer je om het afkoelen van de pompoenpuree niet over te slaan. De warme puree toevoegen komt het bakproces namelijk niet ten goede. Daarom raad ik aan de pompoen alvast de dag voor het bakken van de cake te koken. Het beslag maken is vooral een kwestie van ingrediënten mengen, even mixen en bakken maar!

Deel dit op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *