VOEDZAAM | Pastinaakstoof met walnoten

Dit recept fotografeerde ik zo’n twee maanden geleden. Toentertijd deelde ik in mijn Stories op Instagram: “Ik heb deze week veel gefotografeerd, en dat gaat de komende tijd langzaamaan online komen.” Daar is geen woord van gelogen, haha! Maar daar is ‘ie dan: het recept van een heerlijke pastinaakstoof met walnoten.

De basis voor dit recept vond ik in Delicious magazine (januari 2019). “Jacoline, kom op zeg, dan is het toch een wintergerecht?” Ik snap wat je bedoelt, en toch ben ik het niet met je eens. Want dit gerecht is gewoon te lekker om in een hokje te plaatsen en op de markt vind ik nog elke week pastinaken. Bovendien heb ik in het voorjaar lang niet altijd alleen maar trek in frisse salades. Die je trouwens prima als bijgerecht zou kunnen maken, mocht je een combinatie zoeken van warme en frisse smaken! Het laatste voordeel: je kunt deze stoof makkelijk van tevoren klaarmaken. Even doorwarmen en het eten staat zo op tafel.

Het originele recept wat ik in Delicious magazine vond, paste ik een beetje aan. Niet alleen maakte ik het recept lactosevrij en plantaardig door rijst cuisine te gebruiken, ik besloot ook de pastinaak te garen in de oven. De eerste keer dat ik het recept maakte en de pastinaak liet stoven in de pan, werd de pastinaak namelijk te zacht tijdens het inkoken van de saus. Dit vond ik jammer, want daardoor werd de stoof meer een soep. Hoewel dit ook lekker is, is dat precies niet wat ik wilde. Overigens voegde ik ook wortel toe en gebruikte ik maïzena zodat de saus stevig wordt. Dat laatste voorkomt ook weer dat de pastinaak te zacht wordt als het inkook-proces te lang duurt. Yes, achter vrijwel alle ingrediënten in mijn recepten zit meestal een heel verhaal 😉

Het recept is alleen voor de stoof, en daarom kook ik er zelf meestal een aantal porties rijst bij. Over de uiteindelijke stoof worden gehalveerde walnoten gestrooid. Deze kun je ook 5-7 minuten roosteren in de oven, wanneer je de pastinaak en wortel gaart. Gebruik wel twee aparte schalen of bakplaten. Je wil voorkomen dat de walnoten vochtig worden. Het roosteren van noten zorgt dat de smaak nog dieper wordt. Laat ze wel even afkoelen voordat je ze serveert, want ze worden gloeiend heet!

Voordat we naar het recept gaan, nog even over Delicious magazine. Ik vind het een heerlijk blad om doorheen te bladeren en door geïnspireerd te raken. Meestal lees ik het in de stadsbibliotheek, als ik daar studeer. Nu heb ik echter een super budget tip voor je, als je dit blad graag thuis op de bank wil lezen: Hema verkoopt momenteel tijdschrift vouchers waarbij je voor 10 euro 4 edities van een maandblad ontvangt. Delicious is er daar één van! Dus ik ben helemaal blij en ga de komende maanden dit blad in mijn brievenbus vinden. Ik zag hier toevallig een advertentie over en ik vond de actie te goed om ‘m niet te delen.

Dan is het nu tijd voor het recept. Eetsmakelijk alvast!

Pastinaakstoof met walnoten

Type: Lunch & diner
Tags: Glutenvrij, Lactosevrij, Plantaardig
Porties: 4 personen
Auteur: Jacoline

Ingrediënten

 • 2 eetlepels (kokos)olie
 • 2 theelepels venkelzaad
 • 1 snuf peper en zout
 • 600 gram pastinaak
 • 250 gram wortel
 • 250 gram kastanje champignons
 • eetlepel milde mosterd
 • 400 ml groentebouillon
 • 250 ml Alpro rijst cuisine
 • 1-2 eetlepels maizena
 • 75 gram walnoten
 • 2 bos uitjes

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de pastinaak en wortel en snijd in plakjes. Bestrooi eventueel met peper en zout. Rooster de pastinaak en wortel in 30 minuten (beet)gaar.
 • Halveer de champignons. Verhit de olie in een pan en bak de champignons met het venkelzaad beetgaar. Schenk de bouillon, mosterd en rijst cuisine erbij en breng aan de kook. Laat 3 minuten koken. Snijd de bos ui in ringetjes en halveer de walnoten.
 • Als de saus te dun blijft, schep dan 2 eetlepels vocht uit de stoof, meng deze met één eetlepel maizena totdat alle klontjes zijn opgelost. Giet dit mengsel samen met de pastinaak en wortel in de pan. Laat 5 minuten koken. Herhaal dit proces als de saus nog steeds te dun is. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
 • Serveer de stoof in vier kommen en bestrooi met de walnoten en bos ui.

Extra opmerkingen

Als je venkelzaad niet lekker vindt, vervang dit dan door komijnzaad.
Als je rijst kookt bij de stoof, doe dit dan tijdens stap 2.

Deel dit op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *