VOEDZAAM | Chocolade cake

Chocolade is de rode draad in mijn leven en als ik taart uitkies, kies ik áltijd iets met chocolade. Niet dat ik andere soorten taart niet lust, chocolade heeft gewoon mijn voorkeur. Toen ik een tijdje geleden gevraagd werd door een vriendin om iets te bakken voor haar verjaardag wist ik dan ook direct wat het zou worden: chocolade cake!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik chocolade wel een tricky smaak vind om mee te bakken. Je baksel wordt namelijk erg snel erg droog en compact (niet om de goede manier). Dit komt doordat cacao poeder erg veel vocht opneemt. Ik besloot daarom voor deze verjaardag een bestaand recept aan te passen. Dat recept vond ik op de blog van Merel (De Groene Meisjes). En zij was ook weer geïnspireerd door iemand anders (The Pretty Bee).

Dat vind ik precies zo leuk aan alle recepten die online staan: ze brengen je op nieuwe ideeën. Soms voelt het een beetje als wetenschap. Je bouwt steeds voort op de kennis die er al is. Dat maakt mij enorm blij.

Misschien vraag je je af waarom ik überhaupt een aangepast recept nog verder aanpaste. Vooral om te zorgen dat de cake glutenvrij werd, voldoende zou rijzen en niet te droog werd. En dat is goed gelukt! Zo goed, dat ik dit recept wil gaan gebruiken voor een verjaardagstaart met laagjes.

Overigens, ik heb deze cake inmiddels drie keer gebakken. En het perfecte recept deel ik nu met jullie!

Chocolade cake

Voorbereiding15 min
Bereidingstijd35 min
Totale tijd50 min
Type: Taart & zoet
Tags: Glutenvrij, Lactosevrij, Plantaardig
Porties: 1 cake (16-20 cm)
Auteur: Jacoline

Ingrediënten

  • 185 gram havermeel
  • 50 gram cadaopoeder
  • 100 ml plantaardige melk
  • 1 eetlepel maïzena
  • 150 ml water
  • 80 gram kokosolie
  • 80 gram (kokosbloesem)suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel baking soda
  • 1 eetlepel azijn
  • 5 gram bakpoeder
  • 1 snuf zout

Toppings

  • 100 gram pure chocolade
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 handje geschaafde amandelen
  • 2 eetlepels kokosrasp

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de kokosolie kort op laag vuur, totdat het vloeibaar is. Meng de maïzena met 2 eetlepels water. Meng het cacaopoeder met de melk en het overige water totdat het is opgelost (het oplossen van cacaopoeder draagt bij aan de smaak).
  • Meng het havermeel, de suiker, een snuf zout en het bakpoeder. Mix dit met de gesmolten kokosolie, vanille extract en cacaomengsel tot een egaal beslag.
  • Vet een cakevorm in of bekleed deze met bakpapier (gebruik een kleinere cakevorm of verkort een gewone vorm met een muurtje van aluminiumfolie). Mix nu baking soda en azijn door het beslag. Giet direct in de bakvorm en bak de cake in 30-40 minuten gaar.
  • Laat de cake 30 minuten afkoelen in de vorm en laat deze vervolgens verder afkoelen op een rek. Smelt de chocolade au bain-marie en meng de kokosolie erdoor. Giet over de cake en bestrooi met de geschaafde amandelen en kokosrasp.
  • Geniet!

Deel dit op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *