BEDACHTZAAM | Waarom ik succesvol wil(de) zijn

Je ziet mij, net thuisgekomen van de uitreiking van mijn VWO-diploma. In de jaren daarvoor had ik gedroomd hoe ik vanaf dat moment succesvol zou zijn. Dat succes kwam met bepaalde verwachtingen en ideeën. Als ik daaraan voldeed, zou ik succesvol zijn; en niemand zou me kunnen schaden.

Hoe succes eruitzag

Van mijn 14e tot 17e had ik een beeld geschetst voor mezelf hoe het leven zou zijn als ik zou studeren. Nog meer zag ik voor me hoe het zou zijn als ik afgestudeerd was. Succesvol betekende niet per se geld, maar orde in de chaos. Ik zou in een klein perfect gestyled huisje wonen, met een Pinterest-waardige kledingkast en een Pinterest-waardig gewicht. Mijn haar en make-up zou elke dag stralen. Mijn leven zou een duidelijke routine hebben, inclusief sporten, schoonmaken en sociale activiteiten. Bovendien zou ik naast heel hard werken ook veel tijd besteden aan vrijwilligerswerk. Ik zou vriendelijk en behulpzaam zijn, en altijd een stap extra zetten voor de ander.

Dit alles zou ik doen vanuit mijn ivoren toren. Alleen. Geliefd door anderen. Maar alleen. Onafhankelijk.

‘Succes’ was ingekaderd: zo moest ik worden. Maar waarom eigenlijk..?

De onderliggende waarde

Recentelijk las ik het boek The Happiness Trap. Aldus Russ Harris hebben alle doelen die we onszelf stellen onderliggende waarden. Om erachter te komen wat die waarden zijn, moet je jezelf afvragen: “Waar dient dit doel toe? Welke betekenisvolle acties maakt het mogelijk?” Het antwoord op die vraag, of op een serie van die vragen, laat zien wat de waarde is die je motiveert om dat doel te behalen.

Lezend in het boek reflecteerde ik op mezelf. Ik heb altijd gedacht dat mijn visualisatie van de toekomst een vlucht was uit de –toentertijd pijnlijke– werkelijkheid. Totdat ik één zin las die dat op z’n kop zette:

“Why does this happen? Simple: because we belief the ‘I’m not good enough story’. Our minds tell us we have to be rich or famous or successful to compensate for our shortcomings; that only then will we be accepted, liked, and loved.”

Vlucht of vrijheid

Door over die zin na te denken, besefte ik me hoeveel waarden er onder mijn ‘verlangen naar succes’ zaten. Ik wilde moedig zijn. En vrij! Maar bovenal wilde ik mezelf kunnen zijn.

Blijkbaar had ik de overtuiging dat ik pas ‘mezelf’ mocht zijn als ik voldeed aan allerlei standaarden (lees: succesvol was). Als ik voor het behalen van dat succes mezelf zou laten zien, zouden mensen mijn tekortkomingen zien. Dat wilde ik niet. Ik wist immers wat kwetsbaarheid opleverde: heel veel pijn en eenzaamheid.

Want terugkijkend draaide het vooral daarom: onafhankelijkheid. A strong independent woman. Niet omdat ik in mijn eigen kracht geloofde, maar omdat ik te bang was dat anderen mijn laatste beetje kracht zouden afnemen.

Dromen over een succesvolle toekomst was enerzijds een vlucht. Anderzijds was het vooral een verlangen naar vrijheid, naar mezelf zijn en naar tevredenheid. Paradoxaal genoeg zocht ik vrijheid in strakke regels en kaders. Vanzelfsprekend vond ik het daar niet.

Hoe succes er nu uitziet

Die verwachtingen van mezelf heb ik nooit gehaald. Ze waren niet haalbaar. Niet toen ik gezond was, en al helemaal niet nu ik niet meer gezond ben. Het leverde frustratie op en een gevoel van falen: “Kan je echt helemaal niks?!” En bovenal een leegte, want volgens mijn meetlat was ik niet moedig en mocht ik al helemaal niet mezelf zijn.

Tijdens de jaren van mijn 14e tot 17e was succes het hoogste doel. Vanaf mijn 18e nam dat gefantaseer langzaam af, vooral doordat ik mezelf beter leerde kennen. Ziek worden en daardoor naar een psycholoog gaan, leverden nog iets op: een nieuwe definitie van succes.

Succes betekent niet langer meer dat ik mijn doelen haal. Succes is nu voor mij: leven naar mijn waarden. Ik geniet daardoor des te meer van de acties die uit mijn waarden voortkomen. Zo is één van mijn waarden ‘anderen inspireren en/of helpen’. Vanzelfsprekend lijkt het me mooi om dit later in mijn werk te doen, maar door deze blog probeer ik dat ook al! En dat maakt het nog betekenisvoller, waardoor ik er nog meer voldoening uit haal.

Waarom? Het is in lijn met mijn waarden. En daarom is het niet langer een opstapje naar succes. Het is het succes zelf.

Wil jij succesvol zijn? En hoe ziet dat er in praktijk voor jou uit?

PS. Foto credits gaan naar mijn vader. Toentertijd fotografeerde ik zelf nog niet 😉

Deel dit op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *